W nocy z soboty na niedzielę odszedł wielki przyjaciel Tarnowa i ziemi tarnowskiej – prof. Franciszek Ziejka.

Franciszek Ziejka urodził się 3 października 1940 roku w Radłowie. Profesor zwyczajny Uniwersytetu Jagiellońskiego, wybitny badacz życia literackiego i kulturalnego, znakomity promotor kultury i języka polskiego za granicą. Polonista – Europejczyk, wykładowca uniwersytetów we Francji, założyciel lektoratu języka i kultury polskiej na uniwersytecie w Lizbonie. Był redaktorem naczelnym „Ruchu Literackiego”, jest członkiem Komisji Historycznoliterackiej Polskiej Akademii Nauk, członkiem Polskiej Akademii Umiejętności i PEN-Club. Dziekan Wydziału Filologicznego UJ (1990–93), prorektor UJ (1993–99), rektor Uniwersytetu Jagiellońskiego (1999–2005), „Krakowianin Roku” – 2000. Jest laureatem wielu nagród. W roku 1994 otrzymał od premiera Republiki Francuskiej Palmes Academiques, a w 2000 r. tytuł Honorowy Obywatel Miasta Tarnowa.

Franciszek Ziejka był członkiem Rady Fundacji im. Hetmana Jana Tarnowskiego w latach 1996 – 2012. W 2006 r. otrzymał nagrodę Tarnoviae Merenti.

Informacje o terminie i miejscu pogrzebu opublikujemy wkrótce.