Tarnowski Dzień Seniora

W piątek 6 października odbyła się uroczysta gala z okazji „Tarnowskiego Dnia Seniora” w której udział wzięło ponad 250 seniorów, przedstawiciele wszystkich środowisk senioralnych Tarnowa oraz seniorzy niezrzeszeni.

Organizatorami wydarzenia byli Urząd Miasta Tarnowa, Międzyosiedlowe Centra Aktywności Senioralnej, Fundacja im. Jana Hetmana Tarnowskiego. Patronat sprawowała Tarnowska Rada Seniorów, Głos Seniora oraz Stowarzyszenie MANKO.

Podczas Gali wręczone zostały Tytuły SENIIORKI i SENIORA ROKU, przyznane po raz pierwszy przez prezydenta Tarnowa. Tytuł SENIORKI ROKU otrzymała Danuta Kisielewska, nominowana przez Klub Seniora „Kolorowa Jesień” a Seniora Roku Jan Marzec, nominowany przez Uniwersytet Trzeciego Wieku. Tytuły wręczał Prezydent Tarnowa Roman Ciepiela.

Ponadto wręczono nagrody seniorom, zwycięzcom Konkursu „Seniorzy do pióra”. Wśród zwycięzców znaleźli się: miejsce I Grażyna Kondracka Klub Seniora „Złoty Wiek” miejsce II Maria Kwater Robotnicze Stowarzyszenie Twórców Kultury w Tarnowie. Wyróżnione zostały: Klara Gutwińska Klub Seniora Wiosna Życia, oraz Janina Piwowarczyk z Klubu Seniora „Złoty Wiek”.

Życzenia, uznanie i szacunek za pracę, za charyzmę, działalność wolontariacką oraz aktywność w życiu społecznym miasta, seniorom w dniu ich święta przekazali Prezydent Tarnowa Roman Ciepiela, zastępca prezydenta Dorota Krakowska oraz przewodnicząca Tarnowskiej Rady Seniorów Lidia Jaźwińska. Słowa podziękowań padły również pod adresem wszystkich organizacji, instytucji, stowarzyszeń, które na co dzień wspierają tarnowskich seniorów.

Tarnowski Dzień Seniora pokazał, iż środowiska senioralne Tarnowa są zintegrowane, działają prężnie, a ich niepodważalną siłą jest doświadczenie życiowe, aktywność, potrzeba bycia z ludźmi i dla ludzi.

Uroczystość prowadzili: koordynator MCAS Mirosław Biedroń i dziennikarka Radia RDN Magdalena Wojtanowska. Organizacyjnie i reprezentacyjnie uroczystość wspierali uczniowie XVI LO im. Armii Krajowej w Tarnowie oraz Zespołu Szkół Ogólnokształcących i Technicznych im. Szczepanika. Oprawa artystyczną zapewnił Zespół LEGATO pod kierunkiem Małgorzaty Boruch, Zespół TENDER z koncertem Złote Przeboje Seniorów a „Złoty BAL” poprowadził balmistrz Robert Frudziński.

Projekt współfinansowany z Budżetu Miasta Tarnowa. Poczęstunek i koncert został sfinansowany z zadania publicznego prowadzonego przez Fundację im. hetmana Jana Tarnowskiego pod nazwą „Centrum wolontariatu 60+” współfinansowanego z Rządowego Programu na Rzecz Aktywności Społecznej Osób Starszych na lata 2014 – 2020.