Spektakl Teatru Nie Teraz w Tarnowie

Spektakl „Wyklęci”

31 X (środa) – Tarnów, Pałac Młodzieży, ul. Piłsudskiego 2, g..18,00. Organizator – Stowarzyszenie Nie Teraz.

Wejście za zaproszeniami. Zgłoszenia w PM pod tel. 14-6220385 i email – pm@pm.tarnow,pl

Informacja od organizatora – Stowarzyszenia Nie Teraz

A imię jego czterdzieści i cztery…

Polska od sierpnia po listopad… Można by powiedzieć, że zaczyna się symbolicznie Powstaniem Warszawskim, a kończy odzyskaniem Niepodległości. W roku 2018 w te miesiące wpisany jest projekt TEATRU NIE TERAZ, któremu nadaliśmy tytuł „Wyklęci 44”.

Istotą tego przedsięwzięcia są prezentacje naszego już legendarnego spektaklu „Wyklęci” w wybranych miejscach Polski, które w sposób specjalny związane są z pamięcią Żołnierzy Wyklętych. Dodajmy, że twórcy tego przedstawienia, to jedna z najdłużej działających w kraju scen niezależnych, alternatywnych.

Projekt „Wyklęci 44” został dofinansowany ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Daje to szansę na prezentacje spektaklu „Wyklęci” w różnych regionach kraju, a jednocześnie w niezwykłych miejscach i okolicznościach.

Poprzez projekt „Wyklęci 44”, chcemy pokazać polską niezłomność, rozumianą poprzez triadę: BÓG – HONOR – OJCZYZNA. Jednocześnie odwołujemy się do integralnie polskiego romantycznego paradygmatu, wyrażonego w tej klasycznej mickiewiczowskiej frazie: „a liczba jego czterdzieści i cztery”.

Kontekstem spektakli w rodzinnym mieście Teatru Nie Teraz jest Święto Miasta „Pierwsze Niepodległe” – Dzień Pamięci o Zwycięskim Zrywie Niepodległościowym, rozpoczynające się w dniu 30 października.