Pomoc dla osób pokrzywdzonych przestępstwem oraz ich bliskich

Uprzejmie informujemy, że od 1 stycznia 2019 roku w ramach działalności Fundacji im. Hetmana Jana Tarnowskiego w Tarnowie jest realizowana pomoc dla osób pokrzywdzonych przestępstwem oraz ich bliskich. Wsparcie to jest świadczone w oparciu o umowę zawartą z Ministerstwem Sprawiedliwości w ramach projektu w zakresie udzielania pomocy osobom pokrzywdzonym przestępstwem i świadkom przestępstw i osobom im najbliższym ze środków Funduszu Sprawiedliwości. Pomoc ta będzie świadczona w Ośrodku Okręgowym w Tarnowie, ponadto w Lokalnych Punktach w Bochni, Brzesku, Dąbrowie Tarnowskiej oraz w Tuchowie.

Projekt będzie realizowany do 31 grudnia 2021 roku.

Zakres udzielanej pomocy:

1. Organizowanie i finansowanie pomocy prawnej, w tym alternatywnych metod rozwiązywania konfliktów.
  2. Pokrywanie kosztów związanych z psychoterapią, pomocą psychiatryczną lub psychologiczną.
  3. Organizowanie i finansowanie pomocy udzielonej przez osobę pierwszego kontaktu (osoby pokrzywdzone oraz świadkowie).
  4. Pokrywanie kosztów świadczeń zdrowotnych, lekarstw w zakresie, w którym lek nie podlegałby refundacji lub w części, w której nie jest refundowany, wyrobów medycznych, w tym materiałów opatrunkowych, przedmiotów ortopedycznych oraz środków pomocniczych,
    w zakresie niezbędnym w procesie leczniczym doznanego uszczerbku na zdrowiu wynikającego z przestępstwa lub jego następstw.
  5. Pokrywanie kosztów związanych z kształceniem w szkołach i przedszkolach publicznych,
    w tym w ramach indywidualnego nauczania, a także w przypadku realizacji obowiązku przedszkolnego, szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą na podstawie art. 16 ust.8 Ustawy z dnia 7 września 1991 roku o systemie oświaty odpowiednio do wieku i potrzeb edukacyjnych osób uprawnionych.
  6. Pokrywanie kosztów związanych z opieką nad dziećmi w żłobkach i klubach dziecięcych prowadzonych przez gminy w oparciu o przepisy ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3.
  7. Organizowanie i finansowanie szkoleń i kursów podnoszących kwalifikacje zawodowe oraz pokrywanie kosztów egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
  8. Pokrywanie kosztów czasowego zakwaterowania lub udzielania schronienia.
  9. Finansowanie okresowych dopłat do bieżących zobowiązań czynszowych i opłat za energię cieplną energię elektryczną, gaz, wodę, opał, odbiór nieczystości stałych i płynnych za lokal mieszkalny lub dom jednorodzinny, do którego osoba pokrzywdzona posiada tytuł prawny, proporcjonalnie do liczny osób, stale zamieszkałych w tym lokalu lub domu.
  10. Finansowanie przejazdów środkami komunikacji publicznej lub pokrywanie kosztów transportu związanych z uzyskiwaniem świadczeń związanych z otrzymywaną pomocą.
  11. Pokrywanie kosztów żywności lub bonów żywnościowych.
  12. Pokrywanie kosztów zakupu odzieży, bielizny, obuwia, środków czystości i higieny osobistej.
  13. Finansowanie kosztów zorganizowanego wyjazdu uprawnionego małoletniego.

Pomoc świadkom i osobom im najbliższym będzie udzielana poprzez pokrywanie kosztów związanych z pomocą psychologiczną, w tym organizowanie i finansowanie pomocy udzielanej przez osobę pierwszego kontaktu.

Pomoc pokrzywdzonym przestępstwem, świadkom przestępstw i osobom im najbliższym będzie udzielana w n/w miejscach i czasie:

Lp.

Miejsce świadczenia pomocy i kontakt telefoniczny

Dni dyżurów osoby pierwszego kontaktu

Godziny dyżurów osoby pierwszego kontaktu

1.

Okręgowy Ośrodek Pomocy Pokrzywdzonych Przestępstwem w Tarnowie, ul. Krakowska 13/10 (III piętro),

tel. 519 820 707 – osoba pierwszego kontaktu

tel. 513 066 341 – osoba pierwszego kontaktu (całodobowy dyżur telefoniczny)

poniedziałek
wtorek
środa
czwartek
piątek
sobota

Dyżur osobisty9:00 do 16:00
9:00 do 16:00
13:00 do 20:00
10:00 do 17:00
9:00 do 16:00
tel. 519 820 707
Całodobowo dyżur telefoniczny
tel. 513 066 341

2.

Lokalny Punkt Pomocy Pokrzywdzonym w Tuchowie, 33-170 Tuchów, ul. Jana Pawła II 4 (I piętro). Budynek Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej.

poniedziałek

3.

Lokalny Punkt Pomocy Pokrzywdzonym w Brzesku, ul. Jana Pawła II 2, 32-800 Brzesko.

wtorek

14:00 do 18:00

4.

Lokalny Punkt Pomocy Pokrzywdzonym w Bochni, 32-700 Bochnia, ul. Karolina 14D . Budynek Ośrodka Interwencji Kryzysowej.

środa

13:00 do 17:00

5.

Lokalny Punkt Pomocy Pokrzywdzonym w Dąbrowie Tarnowskiej, 33-200 Dąbrowa Tarnowska, ul. Kościuszki 15a (I piętro). Budynek Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej i Wsparcia Rodziny.

czwartek