Ośrodek Pomocy Osobom Pokrzywdzonym Przestępstwem

Kontakt:

Centrum Wsparcia pokrzywdzonych
ul. Krakowska 13 (piętro III)
33-100 Tarnów
tel.: 519 820 707, 517 884 741

Okres realizacji:
01.01.2019-31.12.2021

Budżet projektu:
3 483 655,70 zł (w tym 3 448 819,14 zł dotacja,
34 836,56 zł wkład własny)

Źródło Finansowania Projektu:
Fundusz Pomocy Pokrzywdzonym oraz Pomocy Postpenitencjarnej – Fundusz Sprawiedliwości w zakresie udzielania pomocy pokrzywdzonym przestępstwem oraz osobom im najbliższym, udzielania pomocy świadkom i osobom im najbliższym, dla jednostek niezaliczanych do sektora finansów publicznych i niedziałających w celu osiągania zysków, w tym stowarzyszeń, fundacji, organizacji i instytucji na lata 2019-2021

Miejsca Realizacji:

• Subregion tarnowski tj. m. Tarnów, powiat tarnowski, dąbrowski, brzeski, bocheński w województwie małopolskim.
  • Okręgowy Ośrodek : Tarnów 33-100, ul. Krakowska 13.
  • Lokalne Punkty: Dąbrowa Tarnowska przy Miejskim Ośrodku Pomocy Społecznej i Wsparcia Rodziny w  Dąbrowie Tarnowskiej, ul. Kościuszki 15a.
  • Brzesko przy Parafii Miłosierdzia Bożego w Brzesku, ul. Jana Pawła II 2.
  • Bochnia przy Ośrodku Interwencji Kryzysowej, ul. Karolina 14D.
  • Tuchów przy Ośrodku Pomocy Społecznej ul. Jana Pawła II 4.

Cele projektu:
Cel główny:

• Zwiększenie dostępności wsparcia dla 415 osób pokrzywdzonych przestępstwem, świadków oraz osobom im najbliższym poprzez objęcie ich kompleksową pomocą Okręgowego Ośrodka w Tarnowie i Lokalnych Punktach w Dąbrowie Tarnowskiej, Brzesku, Bochni, Tuchowie w okresie od 01.01.2019 r. do 31.12.2021 r.

Cele szczegółowe:

• Podniesienie samodzielności i wiary we własne siły u 320 osób pokrzywdzonym przestępstwem, świadków oraz osobom im najbliższym poprzez objęcie ich wsparciem doradczym w tym prawnym i psychologicznym w okresie od 01.01.2019 do 31.12.2021 r.
  • Poprawa warunków bytowych i materialnych u 230 osób dotkniętych przestępstwem poprzez wsparcie materialne np. w postaci bonów żywnościowych, środków czystości i dopłaty do czynszu w okresie od 01.01.2019 do 31.12.2021 r.

Grupa docelowa:

• Osoby pokrzywdzone przestępstwem, świadkowie i osoby im najbliższe z terenu Tarnowa, powiatu tarnowskiego, brzeskiego, dąbrowskiego, bocheńskiego.
  • Nie wykluczona pomoc dla wszystkich obywateli Polski.

Wskaźniki główne do osiągnięcia:

• Liczba osób pokrzywdzonych przestępstwem, którym podmiot planuje udzielić wsparcia = 400 osób.
  • Liczba świadków, którym podmiot planuje udzielić wsparcia =15 osób.
  • Liczba godzin udzielonych porad prawnych = 3960 godz.
  • Liczba godzin udzielonych porad psychologicznych = 2880 godz.
  • Liczba godzin psychoterapii dla osób pokrzywdzonych przestępstwem i osób im najbliższych = 1500 godz.
  • Liczba godzin wsparcia psychiatrycznego dla osób pokrzywdzonych przestępstwem i osób im najbliższych = 360 godz.
  • Liczba godzin szkoleń/kursów zawodowych= 300 godz.
  • Liczba utworzonych ośrodków i punktów lokalnych dla osób pokrzywdzonych przestępstwem, świadków i osób im najbliższych = 5.

Ośrodek oferuje:

1. Organizowanie i finansowanie pomocy prawnej, w tym alternatywnych metod rozwiązywania konfliktów.
  2. Pokrywanie kosztów związanych z psychoterapią, pomocą psychiatryczną lub psychologiczną.
  3. Organizowanie i finansowanie pomocy udzielonej przez osobę pierwszego kontaktu (osoby pokrzywdzone oraz świadkowie).
  4. Pokrywanie kosztów świadczeń zdrowotnych, lekarstw w zakresie, w którym lek nie podlegałby refundacji lub w części, w której nie jest refundowany, wyrobów medycznych, w tym materiałów opatrunkowych, przedmiotów ortopedycznych oraz środków pomocniczych, w zakresie niezbędnym w procesie leczniczym doznanego uszczerbku na zdrowiu wynikającego z przestępstwa lub jego następstw.
  5. Pokrywanie kosztów związanych z kształceniem w szkołach i przedszkolach publicznych, w tym w ramach indywidualnego nauczania, a także w przypadku realizacji obowiązku przedszkolnego, szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą na podstawie art. 16 ust.8 Ustawy z dnia 7 września 1991 roku o systemie oświaty odpowiednio do wieku i potrzeb edukacyjnych osób uprawnionych.
  6. Pokrywanie kosztów związanych z opieką nad dziećmi w żłobkach i klubach dziecięcych prowadzonych przez gminy w oparciu o przepisy ustawy z dnia 4 lutego 2011 r. o opiece nad dziećmi w wieku do lat 3.
  7. Organizowanie i finansowanie szkoleń i kursów podnoszących kwalifikacje zawodowe oraz pokrywanie kosztów egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe.
  8. Pokrywanie kosztów czasowego zakwaterowania lub udzielania schronienia.
  9. Finansowanie okresowych dopłat do bieżących zobowiązań czynszowych i opłat za energię cieplną, energię elektryczną, gaz, wodę, opał, odbiór nieczystości stałych i płynnych za lokal mieszkalny lub dom jednorodzinny, do którego osoba pokrzywdzona posiada tytuł prawny, proporcjonalnie do liczby osób, stale zamieszkałych w tym lokalu lub domu.
  10. Finansowanie przejazdów środkami komunikacji publicznej lub pokrywanie kosztów transportu związanych z uzyskiwaniem świadczeń związanych z otrzymywaną pomocą.
  11. Pokrywanie kosztów żywności lub bonów żywnościowych.
  12. Pokrywanie kosztów zakupu odzieży, bielizny, obuwia, środków czystości i higieny osobistej.
  13. Finansowanie kosztów zorganizowanego wyjazdu uprawnionego małoletniego.
  14. Pomoc świadkom i osobom im najbliższym będzie udzielana poprzez pokrywanie kosztów związanych z pomocą psychologiczną, w tym organizowanie i finansowanie pomocy udzielanej przez osobę pierwszego kontaktu.

Pomoc pokrzywdzonym przestępstwem, świadkom przestępstw i osobom im najbliższym jest udzielana w n/w miejscach i czasie:

Lp. Miejsce świadczenia pomocy i kontakt telefoniczny Dni dyżurów osoby pierwszego kontaktu Godziny dyżurów osoby pierwszego kontaktu
1.Okręgowy Ośrodek Pomocy Pokrzywdzonych Przestępstwem w Tarnowie, ul. Krakowska 13 (IV piętro),
osoba pierwszego kontaktu (dyżur osobisty)
tel. 519 820 707

osoba pierwszego kontaktu(całodobowy dyżur telefoniczny)
tel. 517 884 741
poniedziałek
wtorek
środa
czwartek
piątek