Obchody 460. rocznicy pogrzebu Hetmana J. Tarnowskiego i Jego pochówku w Katedrze oraz 490. rocznicy zwycięskiej Bitwy pod Obertynem

Fundacja Pro Patria Semper, Fundacja im. Hetmana Jana Tarnowskiego, Parafia Katedralna, Rada Osiedla „Starówka” i II Liceum Ogólnokształcące im. Jana Tarnowskiego w Tarnowie

zapraszają na obchody

460. rocznicy pogrzebu Hetmana J. Tarnowskiego i Jego pochówku w Katedrze oraz 490. rocznicy zwycięskiej Bitwy pod Obertynem, największej wiktorii Hetmana i jednego z najwspanialszych zwycięstw XVI-wiecznego oręża Rzeczypospospolitej.

22 sierpnia (niedziela)

godz. 15:00 Msza Święta w intencji Hetmana w Bazylice Katedralnej a po niej uroczyste złożenie okolicznościowych wiązanek pod pomnikiem nagrobnym Jana Amora Tarnowskiego

godz. 16:00Multimedialny Podwieczorek Hetmański” w lokalu Fundacji PRO PATRIA SEMPER – wejście bezpośrednio z placu Katedralnego

Otwarte dla wszystkich lokalnych patriotów okolicznościowe spotkanie przy kawie i ciastku z prezentacjami filmowymi i udziałem zaproszonych gości. Każdy z uczestników otrzyma pamiątkę z tego rocznicowego spotkania.

Wstęp jest wolny. Zapraszamy !

Pogrzeb Hetmana Jana Tarnowskiego odbył się 18 sierpnia 1561 r. Biorąc pod uwagę realia demograficzne XVI w. stanowił drugie, po wizycie papieża Jana Pawła II w 1987r., największe zgromadzenie w historii Tarnowa. Ciało zmarłego w maju hetmana sprowadzono z Wiewiórki na zamek tarnowski, skąd w orszaku liczącym co najmniej kilkanaście tysięcy najmożniejszych w kraju żałobników, dotarło ono do tarnowskiej Katedry. Tu złożono je w grobowcu. Pomnik nagrobny wkrótce wykonał (dla Hetmana i jego syna Jana Krzysztofa zm. 1567) Jan Maria Padovano. Ukończony w 1570 r. pozostaje najokazalszym pomnikiem sepulkralnym w Polsce, jednym z najwspanialszych tego typu dzieł renesansowych w Europie.

Bitwa pod Obertynem  to bitwa rozegrana 22 sierpnia 1531 r. nieopodal wsi Obertyn na Pokuciu (obecnie Ukraina)  pomiędzy liczącymi niespełna 6 tys. siłami polskimi pod dowództwem hetmana wielkiego koronnego Jana Amora Tarnowskiego, a 17 tysięczną armią mołdawską, na której czele stał władca Mołdawii Piotr Raresz, zwany Petryłą. Bitwa zakończyła się spektakularnym zwycięstwem Polaków nad wojskami hospodara i zakończyła konflikt o Pokucie, a tym samym pogrzebała ambicje Petryły i jego sny o mołdawskiej potędze. Jej przebieg i wynik uznawane są za największe, obok bitwy pod Orszą (1514), zwycięstwo XVI-wiecznego oręża Rzeczypospolitej i efekt militarnego geniuszu Hetmana.