JUBILEUSZ 120-LECIA II LO IM. HETMANA JANA TARNOWSKIEGO W TARNOWIE

11 czerwca 2022 roku II Liceum Ogólnokształcące im. Hetmana Jana Tarnowskiego obchodziło uroczyście imponującą rocznicę 120 – lecia powstania szkoły. Uroczystości jubileuszowe rozpoczęły się Mszą Święta w w Kościele Księży Filipinów w Tarnowie. Gala jubileuszowa odbyła się w Teatrze im. Ludwika Solskiego w Tarnowie. Zgromadziło się liczne grono wspaniałych gości, posłanki i posłowie, prezydent miasta Tarnowa pan Roman Ciepiela, pani wiceprezydent Porębska, prorektor Akademii Ekonomicznej w Krakowie, przewodniczący Rady Miejskiej Jakub Kwaśny i radni Tarnowa, dyrektorzy szkół tarnowskich, przewodnicząca Rady Dzielnicy Grabówka Krystyna Drozd, przewodniczący Rady Fundacji im. Hetmana Jana Tarnowskiego Grzegorz Światłowski, emerytowani nauczyciele, absolwenci szkoły oraz jej przyjaciele, a także grono pedagogiczne, pracownicy szkoły wraz z uczennicami i uczniami.

Ogień i woda – dwa żywioły – dwoje prowadzących, którzy od początku wprowadzili uroczystą atmosferę przeplataną zabawnymi wspomnieniami, Krzysztofa Wanio, który z dowcipem i ciepłem wspominał lata szkolne w II LO poprowadził uroczystą galę wraz z Wiktorią Szymańską, również absolwentką II LO, a obecnie studentką trzeciego roku Akademii Medycznej w Katowicach.

Wyrazy uznania, ciepłe słowa i życzenia skierowali do wszystkich, którzy tworzą II LO szacowni goście. Pani Dyrektor Beata Klimkiewicz – Świder przypomniała wspaniałą historię szkoły, kontekst historyczny czasów, w jakich powstawała szkoła oraz wyzwania, z jakimi na przestrzeni 120 lat musieli mierzyć się jej znamienici poprzednicy. Na koniec części oficjalnej zostały przedstawione sylwetki znamienitych absolwentów, zarówno tych z dawnych lat, którzy walczyli o wolność, często przelewając krew i oddając życie ojczyźnie, jak i tych współcześnie pracujących dla Polski  i świata ratując życie ludzkie, wprowadzając innowacje w nauce i biznesie, odnosząc sukcesy sportowe i artystyczne.

Oficjalnym uroczystościom towarzyszyły dwa sztandary szkoły. Nie zabrakło części artystycznej przygotowanej przez młodzież II LO pod opieką pani Lilianny Pyzińskiej – Stych i Anny Zyguckiej. Młodzież przedstawiła kilka momentów z życia szkoły, podkreślając zmiany, jakie następowały w kolejnych latach. Nie zabrakło miejsca na muzykę, uroczystość uświetnił chór szkolny pod batutą pani Joanny Duras..

Ten wpis został opublikowany w kategorii aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.