Dzień Hetmański

Dzień Hetmański w Tarnowie to cykliczne przedsięwzięcie organizowane z inicjatywa Rady Osiedla Nr 1 „Starówka” oraz Rady Osiedla Nr 4 „Grabówka” mające na celu upamiętnienie najwybitniejszej postaci w historii miasta Tarnowa Jana Amora Tarnowskiego – Hetmana Wielkiego Koronnego, Kasztelana Krakowskiego. Przedsięwzięcie zorganizowane po raz pierwszy w roku 2018 z okazji 530. rocznicy urodzin Hetmana Jan Tarnowskiego oraz 460. rocznicy wydania wybitnego dzieła  autorstwa Jana Tarnowskiego „ Rada sprawy wojennej”. Ubiegłoroczne uroczystości zaowocowały odsłonięciem popiersia Jan Tarnowskiego i muralu wg. grafiki Wojciecha Gersona.

Celem organizacji Dni Hetmańskich w Tarnowie jest popularyzacje wśród mieszkańców Tarnowa i regionu postaci wybitnego hetmana, przedstawienia jego zasług dla Rzeczypospolitej oraz naszego miasta, godne upamiętnienie wybitnego męża stanu epoki renesansu oraz integracja środowisk tj. szkół oraz stowarzyszeń będących partnerami w realizacji tej szlachetnej idei.

Plakat PDF
Regulamin