Trzecie spotkanie Samopomocowej Grupy Wsparcia

Jesteśmy po trzecim spotkaniu Samopomocowej Grupy Wsparcia. Seniorzy chętnie i licznie przychodzą spędzić razem czas przy ciastku i kawie. Moderator porusza ciekawe tematy. Zajęcia pozwalają zbudować siłę, nadzieję i poczucie wartości wśród uczestników, wymianę użytecznych informacji.

Wraz z wolontariuszami i podopiecznymi w dniu 24.06.2019r. zwiedziliśmy piękny Sandomierz i Baranów Sandomierski. Seniorzy wracali z wycieczki w świetnych humorach ze śpiewem na ustach. Liczną grupą Uczestników Projektu w dniu 2.07.2019r. odwiedziliśmy Busko Zdrój – tam odbył się piękny koncert Salonowej Orkiestry Zdrojowej, który pozwolił miło spędzić czas Seniorom. Następnie w Solcu Zdrój Seniorzy skorzystali z basenów solankowo – siarczkowych, które m.in. mają działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Takie wyjazdy mają na celu integrację seniorów oraz wzmocnienie poczucia przynależności do grupy. Ruszyły również wejścia na basen w Tarnowie na podstawie karnetów. Jest to świetna metoda na rozruch mięśni oraz schorzenia kręgosłupa, relaksuje i odpręża. Jest to pierwszy krok do zwiększenia aktywności seniorów. Uczestnicy Projektu rozpoczęli indywidualne ćwiczenia dobrane odpowiednio dla ich predyspozycji ruchowej mające na celu poprawę sprawności ruchowej itp. Są też indywidualne warsztaty edukacyjne mające na celu zdobycie wiedzy z zakresu profilaktyki prozdrowotnej.

Organizujemy na kolejne miesiące wykłady edukacyjne wraz z ćwiczeniami n/t mięśni głębokich i dna miednicy, które poprowadzi świetna instruktorka fitness terapeutycznego na bóle pleców i stawów, wady postawy, inkontynencja, wypadanie obniżenie narządów, oraz wycieczki i bilety do kina/teatru, warsztaty z psychologiem i prawnikiem.

Wszystko w celu: poprawienia problemów zdrowotnych seniorów, obniżenie samotności, poprawienia możliwości uczestnictwa w lokalnym życiu kulturalnym i społecznym, oraz aktywne spędzenie wolnego czasu.

Ten wpis został opublikowany w kategorii ASOS, Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.